Syahirah: Goodbye April.. Helloo May!!

Entry About Shout Follow D'Board
 reader(s)

  • Hi ho! Need to know bout me? Seriously?


owner

Contact Me

1:21 PM | 0 Cloud(s)
Goodbye April.. Helloo May!!

Assalamualaikum peeps. Hari ni 1 Mei, dan aku rase aku nak lembali ber-blog. Dah lame aku tinggalkan die. Kesian awak blog.. Bulan ni, jom kite ramai-2 semangatkan diri kita, untuk menghadapi hari-2 mendatang. *ayat poyos keluar dahhh* HEHEE

Ni, nak bagitau sikit. Kite bawu dapat laptop! Ayah kate hadiah PMR tahun lepas. Oke, thanks soo much ayah! Love you. muuuahhss!


So, ni nak share tips 'howto' jage laptop korang supaya tak rosak:
  • Bateri laptop boleh menjadi panas dalam penggunaan normal sekalipun. Jangan gunakan laptop sambil diletakkan di pangkuan korang.
  • Ketika menggunakan laptop, elak dari  meletakkan laptop pada permukaan yang lembut, seperti diatas sofa, katil atau karpet. Sebab permukaan seperti itu akan menganggu aliran udara di bagian bawah laptop dan boleh menjadikan laptop overheating. Nanti tak pasal TERBAKAR beb!!
  • Mencegah sentuhan pada ketika kedudukan bateri yang longgar dengan berbagai jenis objek metal seperti pengepit kertas, duit syiling dan sebagainya.
  • Jangan sampai terjadi tekanan yang berlebihan yang diakibatkan oleh terjatuh, terhantuk, terhimpit ataupun tertumpuk oleh benda berat di laptop atau bateri laptop.
  • Jangan meletakkan laptop di tempat yang boleh menjadi sangat panas, seperti di bawah terik matahari ataupun di dalam kereta yang diletakkan cukup lama di kawasan parking waktu siang hari yang panas. Kesian laptop korang tu panas..
  • Basah atau terkena air adalah hal yang harus dihindari dari laptop ataupun baterinya. Meskipun nantinya ia akan mengering dan dapat berfungsi normal, circuit di dalam laptop ataupun bateri secara perlahan-lahan akan berkarat dan akan mempengaruhi tahap daya ketahanannya.
  • Pastikan korang memahami cara menggunakan, menyimpan dan men-charge bateri dan laptop yang telah ditulis di dalam buku manual. 
And, satu lagi cerita nak kasi tau nih. Mid-year exam dah dekat.Korang tak nak pi study ker??! HEHE.
Oke, bye thanks for reading. Muah-3!

0 Comments: